top of page

טיפול לכאב ומחלות כרוניות

טיפול מבוסס מיינדפולנס מתאים במיוחד להתמודדות עם הסבל הנפשי שמתלווה למחלה כרונית או כאב כרוני כתוצאה ממחלה/תסמונת, התאוששות מניתוח, תאונה וכו'.

חווית החיים עם כאב או עם מחלה כרוניים מורכבת לא רק מהתחושה הפיזית הלא נעימה, אלא גם ממחשבות ורגשות מכאיבים שמתעוררים בתודעה ועלולים לצבוע את כל חווית היום יום: תסכול, דאגה לעתיד, הימנעות וחשש מפעולות יום-יומיות, חרדה ודכאון, ייאוש, ותחושה כללית של מאבק תמידי בכאב.

 

לא פעם, כאב ומחלה מלווים בקולות פנימיים שמשדרים בשידור חוזר מסרים כמו: "אלה לא החיים שרציתי", "לא עוד פעם הכאב הזה", "אני כבר לא יכולה לעשות שום דבר מהדברים שאהבתי ", ו-"ככל שהזמן יעבור אני ארגיש רע יותר". הרגשה טבעית ונפוצה היא שהכאב או המחלה מושכים את כל הקשב אליהם, והחיים כאילו איבדו כל משמעות חוץ מהניסיון לרפא אותם.

 

ולבסוף, כאב כרוני גורם למתח פיזי כיוון שהגוף מתכווץ סביבו, השרירים נדרכים והתנועה מצטמצמת. וכאשר הגוף מכווץ, הכאב מורגש יותר.

 

טיפול רגשי מבוסס מיינדפולנס מסייע להפחית את הסבל הנפשי שכאב או מחלה מייצרים באמצעות למידת התמודדות בריאה יותר איתם:

  • במהלך הטיפול נלמדת היכולת להתבונן בתחושות, במחשבות וברגשות הקשורים בכאב ובקושי כפי שהם ברגע הנוכחי, מבלי לראות בהם את המציאות או האמת המוחלטת, ומבלי לאפשר להם לקבוע איך נבחר לפעול ולהתנהג.

  • כשהמאבק בכאב או במחלה פוסק, מתחיל תהליך של קבלה עמוקה של המצב כפי שהוא כרגע. זה לא אומר שמרימים ידיים, אלא להפך- קבלה מאפשרת לקשב להתרחב מעבר לקושי אל שאר רכיבי החיים, לשים לב אל יתר האפשרויות הקיימות כרגע, ומכאן לחזור ולממש רכיבי חיים משמעותיים שנדחקו לשוליים.

  • השינוי מתבטא גם ברמה הפיזית, כשלומדים להרפות את הדריכות מסביב לכאב, בד בבד עם זיהוי המתח שנגרם ישירות ממחשבות מכאיבות ולא מועילות, ומרגשות שלא ניתן להם מקום. 

  • איכות חשובה נוספת שצומחת היא המבט הפנימי הרך כלפי העצמי ונסיבות החיים שלנו. המבט החומל משמש משענת רגשית ברגעים קשים ומוציא אותנו ממעגל השליליות והביקורת העצמית.

 

כלים וגישות

בטיפול אני משלבת מגוון גישות וכלים מעולמות הפסיכולוגיה והמיינדפולנס: גישות "הגל השלישי של CBT" כמו תרפיית קבלה ומחוייבות (ACT) ותרפיה קוגניטיבית מבוססת מיינדפולנס (MBCT), טיפול ממוקד חמלה (Compassion Focused Therapy), הבנה פסיכודינאמית והתקשרותית והיכרות עם מנגנונים פסיכו-פיזיולוגיים של כאב ומחלות.

המפגשים מתקיימים בשיחה ומשלבים התנסויות חווייתיות במיינדפולנס ובכלים נוספים המותאמים להתמודדות עם כאב, מחלות כרוניות וקשיים רגשיים.

 

גוף ונפש

המחקר והניסיון הקליני מראים שמרבית המחלות והמצבים הרפואיים מכילים רכיבי גוף ורכיבי נפש, בו זמנית.

 

האופן שבו מחלה תתבטא תלוי בנסיבות החיים הייחודית של כל אחת ואחד, אך מוסכם כי מתח רגשי מתמשך יחמיר תמיד את המצב, כיוון שהוא מעורר תגובה הישרדותית של "הילחם או ברח" (Fight\Flight). תגובה זו נחוצה במצבי איום נקודתיים, אך כאשר היא מופעלת לאורך זמן היא שואבת אנרגיות מהגוף ולא מאפשרת מנוחה ותהליכי ריפוי. לכן, הפחתת מתח רגשי מיטיבה במקרים רבים את ההתמודדות עם חולי או כאב, ואף עשויה להקל על תסמינים וכאב.

 

גם כאב הוא מנגנון הישרדותי, שמטרתו להזהיר אותנו מפני סכנה לשלמות הגוף. אולם כיום ידוע שכאב לא משקף רק תחושה פיזית שמסכנת את הגוף, אלא הוא חוויה כוללת שמיוצרת על ידי המוח ומערכת העצבים על סמך שקלול של נסיבות החיים, בין היתר: העולם הרגשי, אורח החיים, רמת הפעילות הגופנית, המצב הסוציו-אקונומי, צורות חשיבה אופייניות, תפיסות חברתיות ותרבותיות על כאב ועוד. המחקר העכשווי מראה כי במצבי כאב כרוני רבים השקלול של הרכיבים הללו לא משקף את רמת הסכנה האמיתית אלא הערכת יתר של סכנה, וכך נוצרת חוויה מוגברת של כאב ורגישות יתר של מערכת העצבים שמזינות זו את זו. לשמחתנו, ניתן להשפיע על חווית הכאב באמצעות למידה עליו ושינוי של דפוסי חיים, כשהטיפול הנפשי מתמקד בשינוי התגובות הרגשיות, המחשבתיות וההתנהגותיות שלנו.

לתיאום פגישה מוזמנים ליצור איתי קשר בטופס שבתחתית העמוד.

bottom of page